hitri vodnik

VIDEO

Nov pristop k atopijskemu dermatitisu

1 minuta za razumevanje atopijske kože

Za boljše poznavanje atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis je večplastno stanje kože, ki ga je včasih težko razumeti. Ta poučna knjižica, izdelana v sodelovanju s terapevtsko enoto TPA CAP (Terapevtski program pri kroničnih, alergijskih in vnetnih boleznih kože)*, vam bo v veliko pomoč pri vsakodnevnem zdravljenju in spremljanju stanja otrokove kože.

Pojasnjuje, kaj je atopijski dermatitis, glede na stanje otrokove kože opredeljuje različne možne načine zdravljenja ter navaja primere dobre prakse, ki jih boste morali uresničiti.

Prav tako opisuje takojšnje posledice, ki jih ima atopijski dermatitis; v vsakdanjiku otroka in njegove družine. Vsi podatki v knjižici temeljijo na priporočilih dobre prakse, potrjenih s strani strokovnjakov na področju atopijskega dermatitisa.

Namen teh informacij je, da vam olajšamo posvetovanje z vašim zdravnikom. Z opombami v tej knjižici boste lažje vsakodnevno spremljali stanje otroka in mu/ji tako dan za dnem bolje pomagali.

*Enota za klinično imunologijo in alergologijo, Bolnišnica Lyon Sud (prof. Berard / prof. Nicolas).
**Alergije in preobčutljivost pri otrocih in odraslih: epidemiološki vidik, diagnostični vidik in principi zdravljenja F. Rance, M. Abbal, A. Didier. Rev FR Allergol Immunol Clin. 2002; 42: 378-401.

KLJUČNI PODATKI
Atopijski dermatitis ali ekcem se pojavi pri približno 25%* otrok, mlajših od 4-ih let. Prvi znaki se pogosto pojavijo med 2. in 6. mesecem.

tpa cap

Dejstva

Atopijski dermatitis je kronična vnetna kožna bolezen, za katero so značilni suha koža, draženje in vnetne lezije. Je benigna bolezen, ki ni nalezljiva, se pa ponavlja. Benigno, nenalezljivo, a ponavljajoče se stanje se odraža v obliki izbruhov, ki lahko povzročajo intenzivno srbenje in motnje spanca, s čimer vplivajo na kakovost življenja celotne družine.

Atopijski dermatitis je pogosto povezan z družinsko zgodovino bolezni. Pogosto se pojavi v zgodnjem otroštvu, še pred nastopom odraslosti pa se začnejo simptomi postopoma zmanjševati ali pa celo izginejo.

Namen teh informacij je, da vam olajšamo posvetovanje z vašim zdravnikom. Z opombami v tej knjižici boste lažje vsakodnevno spremljali stanje otroka in mu/ji tako dan za dnem bolje pomagali.

Vzroki za nastanek atopijskega dermatitisa

Vzroki so genetski in imunološki. Suha in razdražena koža ne opravlja več barierne funkcije in posledično postane prepustna za bakterije (vključno z bakterijo Staphylococcus aureus, ki se najpogosteje pojavlja na koži pacientov z atopijskim dermatitisom) ter ostale molekule, ki povzročajo alergične kožne reakcije.

Ti alergeni se lahko nahajajo v otrokovem okolju (pršice, živalska dlaka, cvetni prah), pridejo v stik s kožo ali pa jih zaužijemo (arašidi, kravje mleko, jajca…). Tudi drugi dejavniki lahko sprožijo izbruhe, predvsem kemikalije, ki jih nanašamo na kožo, nenadne temperaturne spremembe, pretirana vročina, potenje …

vnetne reakcije
atopija

ALI STE VEDELI?
Pri 90%* pacientov z atopijskim dermatitisom je koža poseljena z bakterijo Staphylococcus aureus, ki vzdržuje vnetje … toda rešitve obstajajo!
Posvetujte se z zdravnikom.

Zdravljenje

Zdravnik je postavil diagnozo atopijskega dermatitisa. Čeprav je to benigna bolezen, je za hitro zmanjšanje srbečice, pordelosti in suhe kože potrebno vsakodnevno zdravljenje. Ker gre za kronično bolezen, je potrebno popolno razumevanje različnih stopenj zdravljenja.

V vsakodnevno nego morata biti vključena čiščenje kože in nega kože v kombinaciji s posebnim zdravljenjem v fazi vnetja.

vsak dan

Čiščenje kože in nega kože bosta vsakodnevno zaščitila kožo vašega otroka. Vključujeta naj izjemno blag izdelek za čiščenje, ki ne vsebuje mila in dišav ter emolient za obnovo kože. Tovrstna nega pomaga preprečevati in zmanjševati pogostost pojavljanja izbruhov. Zmanjšuje suhost kože, preprečuje vdor alergenov, ki povzročajo nove izbruhe, ter pomirja srbečico.

DOBRO JE VEDETI: Uporabljajte primeren izdelek za čiščenje kože, ki vsebuje kompleks bakra in cinka, tako boste zmanjšali tveganje za nastanek sekundarnih okužb.

bioderma

Protivnetne kreme in lokalni kortikosteroidi predstavljajo primarno zdravljenje v primeru atopijskega dermatitisa. Kreme nanesite na ekcem, torej na rdeče in srbeče lezije.

sporocilo
koza izgled

Rešitve za preprečevanje praskanja

Za atopijski dermatitis je značilno intenzivno srbenje kože, česar posledica je praskanje in motnje spanca.

Praskanje je težko nadzorovati in ima lahko posledice:.

 • Pri stanju otrokove kože. Spraskana koža je bolj izpostavljena, zato je tveganje za nastanek sekundarnih okužb večje.
 • Pri kakovosti življenja cele družine.

Zato je pomembno, da se znamo spoprijeti s srbečico. Otroka glede na njegovo starost poučite o različnih tehnikah.

slika

KOLESCA PROTI SRBEČICI

 • Uporabite popolnoma okrogla kolesca.
 • Nežno jih premikajte po srbečem predelu.
 • Za še večje ugodje kolesca pred uporabo postavite v hladilnik (če so plastična).
slika

ROKAVICE

 • Zelo majhnim otrokom nadenite rokavice!
 • Z uporabo rokavic lahko predvsem ponoči preprečite praskanje in krvavitev.
 • Rokavice redno operite.
tegla

MRZEL OBKLADEK

 • Uporabite ga za lajšanje bolečin ali srbenja.
 • Pred uporabo obkladek ovijte v brisačo in tako preprečite neposreden stik s kožo (tveganje ozeblin).
 • Položite ga na boleče ali srbeče predele.

Vsakodnevni nasveti za otrokovo kožo

ČIŠČENJE

 • Da se boste izognili še hujšemu srbenju, naj bo najvišja temperatura vode med 35 in 36°C.
 • Prhanje in kopanje sta zabavna in pomembno je, da tako tudi ostane!
 • Priporočeno je krajše kopanje ali prhanje enkrat dnevno, ne več kot 5 do 10 minut.
 • Ne uporabljajte krpice za umivanje.
 • Uporabljajte izjemno nežno in bogato čistilno sredstvo, ki ne vsebuje mila, dišav in parabenov.
 • Otroka nežno osušite s trepljanjem in ga ne drgnite z brisačo. Ko je koža osušena, mu v 3 minutah nanesite emolient za obnovo kože.
 • Otrokovi nohti naj bodo kratki.

DOMA

 • Otroka ne izpostavljajte cigaretnemu dimu.
 • Redno odstranjujte prah in se izogibajte predmetom, ki so polni pršic (preproge, plišaste igračke, prešite odeje ter blazine, polnjene s perjem).
 • Otroku ne preprečujte stika s hišnimi ljubljenčki (z muckom, kužkom…), saj potrebuje takšen stik! Če pa je bila alergija dokazana, naj se stik z živalmi omeji.

VLAŽENJE

 • Enkrat ali dvakrat dnevno nanesite emolient za obnovo kože, ki ne vsebuje dišav in parabenov.
 • Če je otrok dovolj star, da si sam nanese izdelek za nego kože (od 4. leta naprej), mu kremo iztisnite v obliki človeka, ribe, osmice, kroga … in naj si jo nato sam vtre. Naj se ob tem zabava!

ALERGLJE NA HRANO

 • Stroge diete ni potrebno uvesti. To storite le v primeru dokazane alergije na hrano.

VREME

 • Sonce zmanjša simptome atopijskega dermatitisa. Uporabljajte primeren izdelek za zaščito kože pred soncem z ZF 50+ in sledite navodilom v primeru izpostavljanja soncu.
 • V hladnem in suhem vremenu nanesite večjo količino emolienta za obnovo kože.

OBLAČILA

 • Najboljša so bombažna oblačila. Volna, akril in poliamid dražijo otrokovo kožo. Prav tako pazite na šive in etikete.
 • Nova oblačila pred uporabo vedno operite. Uporabite manj pralnega praška in ne dodajajte belila.
 • Ne glede na letni čas, vsak dan za 10 do 15 minut prezračite sobe.
 • Pozimi sob ne segrejte preveč (v spalnici naj bo največ 18°C), zrak pa redno vlažite.

ŠPORTI, MORJE, BAZENI

 • Pri športih ni omejitev, razen če je zaradi pretiranega potenja srbenje še intenzivnejše.
 • V primeru vlažnega ekcema se izogibajte morski vodi ali vodi v bazenih, saj to lahko privede do pekočega občutka in sekundarnih okužb.
 • Po vsaki fizični aktivnosti je potrebno kožo umiti in navlažiti..

Poiščite odgovor na vaše vprašanje o atopijskem dermatitisu. 

V nadaljevanju boste našli odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja o atopijskem dermatitisu, ki so bila postavljena s strani mamic.

Atopijski dermatitis je tesno povezan z družinsko zgodovino in genetsko predispozicijo. Če ima eden od staršev atopijski dermatitis, je verjetnost, da se pojavi tudi pri otroku, kar 30%1. Seveda se verjetnost še poveča, če imata oba starša atopijski dermatitis.

* Atopijski dermatitis. S.A Büchner. Medicinski forum, Švica, št. 19, maj 2001

Pri dojenčkih: predvsem obraz (lica, čelo in brada) ter zunanje površine rok in stegen.

Pri otrocih: pregibi v komolcih, kolenih in zapestjih, nart ter hrbtna stran dlani, trup in vrat.

Pri odraslih: obraz, vrat in dlani.

Pri 50%2 primerov atopijski dermatitis izgine pred petim letom. Koža pa bo še vedno suha ali zelo suha.

* INSERM podatki

V primeru intenzivnega stresa se atopijski dermatitis lahko ponovno pojavi v obdobju adolescence ali pri od-raslih osebah, vendar v lažji obliki.

Astma je druga oblika atopijske bolezni, ki je pogostejša pri otrocih, zato jo bo diagnosticiral pediater.

Najprimernejši čas za nanos lokalnih kortikosteroidov je zvečer, ko imate več časa.

Trajanje zdravljenja mora biti tako dolgo, da lezije popolnoma izginejo. Prezgodnje prenehanje zdravljenja ima lahko ravno nasprotni učinek. Pomembno je, da upoštevate navodila zdravnika.

Zdravniki priporočajo, da za površino v velikosti dveh dlani odrasle osebe, uporabite za konico kazalca (distalna falanga) lokalnega kortikosteroida.

Vlaženje otrokove kože enkrat ali dvakrat dnevno je izredno pomembno pri zdravljenju atopijskega dermatitisa. V času izbruha lahko prenehate uporabljati emolientni izdelek v primeru, da se pojavi na svežih vnetih predelih pekoč občutek. Seveda pa nadaljujete z nanašanjem na ostalih delih telesa.

Otrokove nohte preglejte večkrat tedensko, a jih ne strižite, dokler otrok ne dopolni enega meseca. Pazite da jih ne postrižete preveč.

Upoštevati je potrebno standardni razpored cepljenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

IŠČI PO STRANI

SPREMLJAJTE NAS

COPYRIGHT BIODERMA SLOVENIJA 2018.