Otroška koža

Čiščenje in nega kože dojenčkov in otrok

24 maja 2017

Dojenčka umijemo takrat, ko je umazan, sicer pa ga zgolj obrišemo, enkrat tedensko pa mu pripravimo nežno kopel. Čistilni izdelki namreč izjemno vplivajo na njegovo kožo, predvsem na njegov pH in mikrofloro. V primeru, da ima otrok suho kožo, je toliko bolj pomembna kakovost izdelka, saj v nasprotnem primeru lahko stanje dodatno poslabšamo. Voda v Sloveniji je trda, kar pomeni, da dodatno izsuši in razdraži kožo, zato dojenčka ni priporočljivo kar naprej kopati. Povezava med suho kožo oziroma ekcemom ter povečano uporabo kopeli, losjonov, parfumov, olj… je izjemna.

V otroških šamponih se lahko nahajajo močni detergenti, ki jih lahko najdete v detergentih za pranje avtomobilov, za čiščenje tal…  V primeru, da jih s kože ne speremo temeljito, le-ta lahko izzovejo alergijo.

Kakovosten čistilni izdelek vsebuje nežne surfaktante, ki ne dražijo kože. Ne uporabljajte navadnih mil, saj so izjemno škodljiva za kožo in negativno vplivajo na njen pH ter jo izsušijo in dražijo. Dobra izbira je tudi sindet, ki ne vsebuje mila in ščiti pH kože ali pa olje za tuširanje ali oljna kopel, ki mehčata trdo vodo in temeljito hranita kožo.

Na voljo sta dve vrsti čistilcev:

otrok2

Pri negi kože so na voljo različne vrste izdelkov, ki se med seboj razlikujejo po sestavi in teksturi:
– emulzija “olja v vodi” (O/V),
– emulzija “vode v olju” (V/O).

 

Normalna koža brez posebnosti

Če je koža mehka in voljna na otip, rožnate barve ter brez posebnosti, je zanjo primeren vlažilni izdelek, ki je običajno namenjen za telo in obraz hkrati. Po prhanju ali kopanju je otroka priporočljivo namazati z vlažilnim mlekom, ki bo kožo dodatno navlažil, nahranil in jo oskrbel z mehkobo. Prav tako je smiselno dojenčka namazati po “čofotanju” v morju, ki tudi lahko draži in izsuši tako zelo krhko in občutljivo kožo.

otrok

Izjemno suha koža

Koža dojenčkov in majhnih otrok je bolj suha in bolj občutljiva kot koža odraslih, saj ima manjšo količino vode v poroženeli plasti, manjšo količino sebuma ter do pubertete nizko vsebnost hidrolipidnega filma.

V primeru, da je koža izjemno suha in da se na določenih predelih celo lušči, svetujemo uporabo bogatejših krem in balzamov, ki temeljito hranijo kožo in jo oskrbijo z lipidi ali maščobami ter ji vračajo udobje. Pri suhi koži se po kopanju ali prhanju toplo priporoča nanos kakovostne kreme, saj se sicer lahko stanje še dodatno poslabša.

 

Nega dojenčka z ekstremno suho kožo/pred-atopijsko kserozo

Pred-atopijska kseroza je specifična za dojenčke in majhne otroke, ki imajo grobo in hrapavo kožo (pityriasis alba) ter blago draženje. Ker ima kar 60% dojenčkov ekstremno suho kožo, moramo pozorno spremljati spremembe na koži in v primeru, da je v družini že prisoten atopijski dermatitis, je potrebno čim prej ukrepati. Da se stanje ne bi poslabšalo in prešlo v atopijski dermatitis, moramo skrbno izbrati ustrezen čistilni izdelek in kremo za nego ekstremno suhe kože.

Čistilni izdelek naj bo blag, primeren za najbolj krhko otroško kožo, neagresiven in ne sme vsebovati mila ali detergenta, ampak zgolj površinske aktivne sestavine, ki nežno čistijo in negujejo najbolj suho kožo, jo vlažijo ter oskrbijo z lipidi.

Krema naj bo hranljiva, da krepi suho kožo in jo ščiti pred nastopom atopijskega dermatitisa oziroma upočasni njegov nastop.

otroci
otrok3

Nega dojenčkove kože pozimi

Idealna nega v zimskem času, ko je mrzlo in vetrovno, je nega s cold kremo, ki temelji na čebeljem vosku in je priporočljiva izbira za vse tipe kož, še prav posebej pa za suho kožo. Kožo ovije v zaščitno odejo, jo nežno neguje in ščiti pred agresivnimi zunanjimi dejavniki ter preprečuje prekomerno izhlapevanje vode iz kože. Cold kreme so izjemno dobrodošle v obdobj do 5. leta, saj otroku nudijo zaščitno bariero, ki preprečuje dostop zunanjim agresivnim molekulam do kože (na primer igra v peskovniku, umazane rokice, s katerimi se dotika obraza, slinjenje, smrkelj…), zaradi katerih je kože razdražena in flekasta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

IŠČI PO STRANI

SPREMLJAJTE NAS

COPYRIGHT BIODERMA SLOVENIJA 2018.