Dobro je vedeti

Čiščenje občutljive kože

22 marca 2017

Koža je naš največji organ, ki pri odraslem človeku meri okoli 2 m². Predstavlja bariero, ki je v neposrednem stiku z okolico, njene najpomembnejše naloge pa so varovati telo pred poškodbami, agresivnimi vplivi iz okolja, UV sevanjem, hkrati pa je prva in najpomembnejša obramba pred bakterijami in virusi.

Čista in zdrava koža predstavlja lepotni ideal. Zaradi neustreznega in nerednega čiščenja obraza, vsakodnevne uporabe ličil in onesnaženega zraka koža postane motna, utrujena in brez sijaja. Pojavijo se rdeče lise, zamašene pore in mozolji. V koži se poruši ravnovesje, postane razdražena in pretirano reagira na zunanje dražljaje.

Jutranja in večerna nega vključujeta redno čiščenje obraza, ki predstavlja prvi in najpomembnejši korak do negovane kože. Sebum, nečistoča iz zraka, potenje in odmrle celice so zadosten razlog, da je kožo potrebno temeljito očistiti vsako jutro in pred spanjem. Zvečer utrujenost nikoli ne sme biti razlog, da si kože ne bi očistili. Prav tako ne smemo nikoli izpustiti jutranjega čiščenja, saj je naša koža ponoči izjemno aktivna ter se zelo intenzivno obnavlja in razstruplja. Rezultat nočne aktivnosti kože je masten film, ki ga moramo zjutraj nujno odstraniti, sicer krema ne bo imela možnosti prodreti v kožo in opraviti svoje naloge.

Težava nastopi pri posameznikih z občutljivo kožo. Epidemiološke študije namreč kažejo, da ima skoraj 50 % žensk težave z občutljivo kožo.

Občutljiva, netolerantna koža je bolj razdražljiva kot normalna koža. Pojavijo se zbadanje, pregrevanje in srbečica. Občutljiva koža se prekomerno odziva na različne vrste dražljajev, ki pri neobčutljivi koži običajno ne sprožijo draženja:

fizične (UV žarki, vročina, mraz, veter …),
kemijske (kozmetika, mila, voda, onesnaženje …),
psihološke (stres, čustva …) in
hormonske (menstrualni ciklus …).

Ta preobčutljivost je posledica zmanjšanja praga tolerance kože. Bolj ko je koža občutljiva, nižji je prag tolerance. Povrhnjica ima pri tistih z občutljivo, netolerantno kožo poškodovano barierno funkcijo, zaradi česar postane dehidrirana, to pa poveča možnost prodiranja potencialno dražečih elementov. Občutljiva, netolerantna koža pretirano proizvaja proste radikale in pretirano izloča citokine, vnetne molekule.

Čistilni izdelek, ki ne vsebuje detergenta in ni abraziven

Čistilni izdelki so lahko za občutljivo kožo izjemno agresivni, zato je pomembno, da izberemo čim bolj primernega. Z redno uporabo neustreznega izdelka lahko temeljito spremenimo in poškodujemo hidrolipidni film, medtem ko nežen izdelek kože ne draži ter ohranja udobje in vitalnost kožne bariere.

Laboratorij bioderma je svojo pozornost namenil čiščenju občutljive kože

Čistilni izdelki pomagajo pri odstranjevanju nečistoče iz okolja ter ostankov naše kože (potenje, luščenje odmrle kože …). Ti izdelki so prva pomoč pri čiščenju občutljive kože, ki jo hkrati tudi ščitijo pred izsušitvijo, saj vsebujejo biorazgradljivi sestavini, ki sta izjemno nežni in temeljito vlažita kožo:

Amfoterična sestavina iz rastlin je oblikovana za največjo varnost ter spoštuje fiziološko neokrnjenost kože in sluznih membran.
Nežna anionska sestavina pridobljena iz aminokisline je idealna za občutljivo kožo, saj jo že med uporabo in po njej naredi mehko. Po nanosu kožne encime loči na dva dela: proste maščobne kisline, ki so koristni za kožno bariero in sarkozin ter aminokisline, ki ohranjajo naravno kislost kože.

Čistilni izdelek vsebuje površinske aktivne sestavine ali surfaktante (Surface Active Ingrediants), ki so amfifilne molekule z dvema deloma:
• en del je lipofilen (topen v maščobi) in privlači nečistočo,
• drug del je hidrofilen (topen v vodi) in privlači vodo.
Te molekule so skupaj združene v micele, torej je njihov hidrofilen del edini, ki pride v stik z vodnimi molekulami.

Nekateri surfaktanti so zmožni oblikovati raztopine substanc, ki so običajno v vodi netopne, tako kot nečistoča (lipofilne). Ti surfaktanti so odlični čistilni agenti, vendar, če so preveč abrazivni, lahko te molekule spremenijo hidrolipidni film kože (tudi, če so narejeni iz lipofilnih komponent) in še dodatno poslabšajo njeno suhost.

Na drugi starani pa abrazivni čistilni izdelki spremenijo kožo, zato se jih moramo izogibati, saj:
• odstranijo lipide v hidrolipidnem filmu ali vsaj v poroženeli plasti, kar vodi do zvišanja pH na površini kože, zaradi česar koža postane bolj občutljiva na patogeno floro.
• delujejo na proteine v poroženeli plasti, kar sproži razdraženost kože.

Kožna bariera je okrepljena s pomočjo izjemno bogatih sestavin

Kokosov glukozid in gliceril oleat sta glavni biomimetični aktivni sestavini, ki kožo oskrbita z lipidi in sta narejeni iz 100% surovin iz rastlin:
• Kokosov glukozid je neionski surfaktant pridobljen iz maščobnega alkohola kokosovega olja in glukoze.
• Gliceril oleat je nežna aktivna sestavina, ki kožo oskrbi z lipidi in jo pomirja. Pridobljen je iz maščobnega alkohola sončničnega olja in rastlinskega glicerina.
Ker so biomimetične sestavine podobne koži, okrepi kožno bariero, saj sestavine obogatijo poroženelo plast z lipidi.

Novost iz laboratorija bioderma

Za vse tiste, ki obožujejo čistilne izdelke, ki se izpirajo, a se bojijo, da jim bodo izsušili kožo ter za vse tiste z občutljivo kožo, ki do sedaj niso upali niti pomisliti, da bi za čiščenje kože uporabljali izdelek, ki se izpira, prihaja rešitev – Sensibio Gel Moussant, pomirjujoči vlažilni čistilni gel z okrepljenim vlaženjem.

     

Posebej oblikovan za občutljivo kožo, vsebuje:
Čistilno osnovo, ki ne draži in ne odstranjuje lipidov, sestavljeno iz nežnih surfaktantov, ki ohranjajo hidrolipidni zaščitni plašč in zagotavljajo dobro kožno toleranco.
Patentiran naravni D.A.F. (Dermatological Advanced Formulation) kompleks, sestavljen iz 3 sladkorjev (ramnoza, manitol in ksilitol), zvišuje nivo tolerance občutljive kože, saj deluje neposredno na izvor vnetja kože.
• Izdelek je obogaten s kokosovim glukozidom in gliceril oleat-om, ki posnemata strukturo kože in pomagata okrepiti kožno bariero, izboljšata prilagodljivost kože, njeno mehkobo in izgled.
Zmanjšano število sestavin, ki jih naša koža že v osnovi vsebuje, preprečuje dodatno draženje občutljive kože.
Visoko tolerantna formula spoštuje fiziološki pH kože (med 5 in 5,5), ki je enak fiziološkemu pH kože. Čisti, pomirja in vlaži ter krepi kožno bariero, jo globinsko očisti, ne da bi jo ob tem poškodovala ali razdražila.

Zmanjšanje draženja kože

24-urni test s kokosovim glukozidom in gliceril oleat-om v primerjavi z enako formulo brez gliceril oleat-a je pokazal, da se razdraženost s pomočjo izjemno bogatih sestavin zmanjša s točkovanjem 5-2.

Povečanje nivoja vlage v koži

In vivo test vlaženja je bil izpeljan s močjo magnetne resonance (MRI), ki meri količino vlage v epidermisu. Po 2 tednih uporabe se je vlaženje poroženele plasti izjemno povečalo (+ 77% v primerjavi s placebom).

Kokosov glukozid in gliceril oleat sta resnično hranljivi biomimetični sestavini, ki čistilnemu izdelku dajeta lastnosti, da lahko kožno bariero obnovi z izjemno vlažilnimi sestavinami.
Sensibio Gel Moussant je zaradi svoje sestave primeren za obraz in oči, saj jih ne draži. Nežno odstrani nečistočo in ličila, hkrati pa kožo že med čiščenjem intenzivno vlaži. Blaži in pomirja že razdraženo kožo in ji zagotavlja odlično toleranco.

Prednost Sensibio Gel Moussant-a je tudi v tem, da za čiščenje kože ne potrebujete vatiranih blazinic. Z nežnimi krožnimi gibi ga nanesemo na vlažno kožo in spremenil se bo v peno. Temeljito ga moramo izprati in kožo nežno osušiti. Primeren je za vsakodnevno uporabo, tako zjutraj kot zvečer, zaradi svoje strukture pa je izjemno nežen, saj ne vsebuje alkohola, je hipoalergen, neodišavljen, brez mila, parabenov in barvil.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

IŠČI PO STRANI

SPREMLJAJTE NAS

COPYRIGHT BIODERMA SLOVENIJA 2018.