Otroška koža

Koža dojenčkov in otrok

12 maja 2017

Koža je naš največji organ, ki ščiti notranje organe. Pogosto ji posvečamo premajhno skrb, še posebej ko gre za naše najmlajše.

Koži odrasle osebe in dojenčka se med seboj razlikujeta, zatoalso moramo uporabljati kozmetične izdelke, kialso so posebej prilagojeni potrebam dojenčka.

Njegova koža še ni zrela, epidermisalso inalso poroženelaalso plast sta kar 5-krat tanjša in izjemnoalso prepustna v primerjavi s kožo odrasle osebe, delovanje alsokožne bariere pa je omejeno. Dojenčkova koža je izjemnoalso krhka in izjemno občutljiva na UV žarke, delovanje žlez lojnic in znojnic  pa je nižje kot pri odrasli osebi. Pri otroški koži je večja izguba vode iz povrhnjice (TEWL) in manj naravnih vlažilnihalso faktorjev (NMF) v poroženeli plasti.

Prialso novorojenčkihalso in dojenčkih (do 12. meseca) se koža še razvija, alsozato moramo izjemnoalso skrbno izbirati ustrezne kozmetične izdelke. Pri otrocih od 1. do 12. letaalso je koža že popolnoma razvita, vendar še vedno ni enako sposobnaalso kot koža odraslih, zato je do 12. letaalso priporočljiva uporaba otroške kozmetike. Do 6.also leta na primer imunskialso sistem šealso vedno ni popolnoma razvit.

Razmerje med površino kožealso in telesno težo je različno pri dojenčkih in odraslih. To pomeni, da ima vsak izdelek, ki ga nanesemo na kožo dojenčka, veliko močnejši učinek nanj. Vse, kar nanesemo na kožo, prodre v telo in ima lahko presenetljivo močan učinek na dojenčka.

Uredba o izdelavi kozmetičnih izdelkov za otroke

Ker izdelki, ki jih uporabljamoalso pri negi dojenčka in otroka lahko vsebujejo kemikalije, ki izdelek na primer penijo, kot tudi različne dišave, konzervanse in barvila, moramo biti izjemno pozorni nanje, saj imajo lahko negativen vpliv na kožo.

Uredba Evropskega parlamenta in Sveta 1223/2009 o izdelavialso kozmetičnih izdelkov za otroke  zahteva visoko kakovost sestavin, ki ne smejo bitialso dražeče in alergene, vsebnost konzervansov mora biti čim nižja in izdelki naj ne bi vsebovali barvil.

      

Česa ne sme vsebovati kozmetični izdelek za
dojenčke in otroke?

 1. Parabeni
  V kozmetičnih izdelkih so kot konzervansi. Spadajo medalso hormonske motilce, povezujealso pa se jih tudi z rakom na dojki. Prodrejo v telo in oponašajo glavni ženski spolni hormon – estrogen.
 2. Fenoksietanol
  Fenoksietanol je pogost konzervans valso kozmetičnih izdelkih. Jealso alternativa formaldehidu in je potencialno alergen.
 3. Ftalat
  Skozi kožo z lahkoto prehaja v telo. Spada med hormonske motilce, saj vpliva naalso delovanje hormonov in škodi reproduktivnim organom na stopnji fetusa.
 4. Formaldehid
  Formaldehid se je pred več leti uporabljal kot prvi biološki konzervans.  Je alergen,also toksičen, karcenogen in mutagen.
 5. BHT (Butiliran Hidroksitoluen) in BHA (Butiliran Hidroksianizol)
  BHT in BHA sta sorodna sintetična antioksidanta, ki služita zaalso ohranjanje obstojnosti izdelkov. Sta kemikaliji, ki spadata med hormonske motilce in karcerogene, nevarni pa sta tudi okolju. BHA zavira delovanje moških spolnih hormonov, kar vpliva na plodnost.
 6. Umetna barvila
  Sintetična barvila so narejena iz petrokemikalij in premogovegaalso katrana. Veliko umetnih barvil je povezanih z resnimi težavami z zdravjem in so obravnavana kot toksična.
 7. Klorheksidin  
  V kozmetičnih izdelkih se ga uporablja kot konzervans. Povzroča alergije. 
 8. Klorfenesin
  Sintetični konzervans, ki ni tako toksičen kot parabeni, vendar za dojenčke in otroke ni varen. Povzroča draženje in kontaktni dermatitis.
 9. MIT (Methylisothiazolinone) in MCIT (Methylchloroisothiazolinone)
  Konzervansa, ki se pogosto uporabljata v kozmetičnih izdelkih in sta kontaktna alergena.
 10. Eterična olja
  Lahko močno dražijo kožo in izzovejo alergijo. Veliko eteričnih olj vsebuje kemične snovi, ki povzročijo kasnejšo preobčutljivost. Sintetična barvila so narejena iz petrokemikalij in premogovega katrana. Veliko umetnih barvil je povezanih z resnimi težavami z zdravjem in so obravnavana kot toksična.

Nasvet za vse mamice:

 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

IŠČI PO STRANI

SPREMLJAJTE NAS

COPYRIGHT BIODERMA SLOVENIJA 2018.