Dobro je vedeti Novice Težave s kožo

Srbečica – težava mnogih posameznikov

srbenje kože

22 February 2018

Srbenje ali pruritus je neprijeten občutek, ki sproži željo po praskanju. Rezultat tega je refleks praskanja, ki je lahko povezan z dermatološkimi lezijami. Srbenje je najbolj pogost simptom v dermatologiji, ki prizadene kar 1/3 svetovnega prebivalstva. Ta neprijeten občutek vpliva na kakovost njihovega življenja. Ne glede na to, ali gre za lokalizirano ali razširjeno, občasno ali kronično srbenje, to lahko na nespremenjeni koži predstavlja znak resne bolezni ali staranja.

Izvori in vzroki so lahko različni (atopijski dermatitis, kontaktni ekcem, koprivnica, luskavica, senilna kseroza ….), težava pa jim je skupna.

Srbenje kože se poslabša s številnimi zunanjimi dejavniki, kot so vročina, onesnaženost, temperaturna nihanja in neustrezna higiena (neustrezni izdelki za čiščenje kože). Voda, vroče kopeli in prhe so tudi dejavniki, ki povzročajo srbenje (rečemo mu akvageno srbenje).

Srbenje je več kot preprosta nevšečnost, pri 20% oseb je kronično in močno prizadene njihovo kakovost življenja: splošno slabo počutje, nihanje razpoloženja, izguba koncentracije, motnje spanja, nelagodje pri dnevnih aktivnostih, povečanje tesnobe in depresije itd.

Srbenje se lahko pojavi kadar koli, ne glede na vzrok. Potreba po praskanju je intenzivna in neznosna. Koža postane rdeča in razdražena – začenja se začaran krog „srbenja-praskanja”.

 5-letnik, 20-letnik, 40-letnik ali 90-letnik … veliko ljudi ima srbečico … in se praskajo …
Razen dojenčkov, ki samo jočejo in jočejo …

DELUJE V 60-IH SEKUNDAH
6-URNO DELOVANJE

Začaran krog srbenja in praskanja

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

IŠČI PO STRANI

SPREMLJAJTE NAS

COPYRIGHT BIODERMA SLOVENIJA 2018.