Dobro je vedeti Znanost o koži

Kaj je sindet?

12 February 2019

Milo brez mila

Beseda sindet je kombinacija besede sintetičen in detergent. Sindeti so torej sintetični detergenti, zanje pa se uporablja tudi izraz milo brez mila. Čeprav mnogim beseda sindet ni poznana, je prvo tovrstno čistilno sredstvo nastalo že leta 1955. Tehnično so sindeti čistilni izdelki, ki so narejeni z vezavo različnih sintetičnih detergentov, imenovanimi surfaktanti. Te sestavine imajo visoko afiniteto za vezavo maščobe, obdajajo delce umazanije z izgradnjo majhnih struktur okoli sebe in se z lahkoto odstranjujejo z vodo. Čeprav so sindeti torej narejeni iz sintetičnih sestavin, pa ni nujno, da so slabi za kožo, ravno nasprotno. Ta čistilna sredstva brez mila so lahko zelo nežna.

Sindeti kožo očistijo, ne da bi jo pri tem izsušili

Čeprav se milo za čiščenje kože uporablja že več tisoč let, v zadnjih letih predvsem dermatologi opozarjajo na številne njegove negativne učinke.

Klasična mila ob stiku z vodo pogosto delujejo agresivno in poškodujejo zaščitno plast kože (hidrolipidni film), zato se poruši ravnovesje pH vrednosti kože. Ta postane suha, neudobna in srbeča, obenem pa veliko bolj nagnjena k vnetjem in okužbam z bakterijami, virusi in glivami. Koža pa ni le nezaščitena pred mikroorganizmi, ampak tudi pred agresivnimi zunanjimi dejavniki.

Sindeti imajo podobno kisel pH kot koža, zato ohranjajo naravno kislo plast kože, ki preprečuje širjenje bakterij. Enostavno se sperejo, tudi s trdo vodo. Prvi sindeti so bili tekoči, torej v obliki gela, zato sprva niso bili široko sprejeti, sedaj pa jih poznamo tako v trdi kot tekoči obliki.

Sindeti se priporočajo za čiščenje občutljive kože in čiščenje otroške kože, kar dokazuje, da so veliko bolj nežni in prijazni do kože kot tradicionalna mila. Poleg tega ne zapirajo por in kože ne dražijo. Odlični so predvsem tisti sindeti, ki ne vsebujejo dišav, saj to pomeni, da poleg vseh navedenih pozitivnih učinkov, ne vplivajo na nastanek ali poslabšanje alergijskih stanj kože.

Brez dišav in seveda mila, saj je sindet, je tudi  Sensibio Gel Moussant. Nežen čistilni gel za občutljivo kožo nežno čisti in odstrani ličila z obraza in oči, obenem poskrbi za dodatno vlaženje kože. Idealen je za normalno do suho kožo.

Njegova različica za mešano in aknasto kožo je Sébium Gel Moussant, ki poleg tega, da nežno čisti, omejuje izločanje sebuma, preprečuje mašenje por in nastajanje nepravilnosti. Uporabljajo ga lahko tudi najstniki.

bioderma
bioderma

Kako pravilno čistiti občutljivo ali zelo suho kožo?

  1. Kopanje ali tuširanje naj ne traja več kot 10 minut (pri atopijski koži med 5 do 10 minut).
  2. Temperatura vode naj bo med 35 in 36 stopinj.
  3. Namesto mila uporabite sindet.
  4. Kožo nežno osušite s tapkanjem z brisačo.
  5. Po umivanju nanesite vlažilno kremo.

>>> Za nego zelo suhe, razdražene in atopijske kože priporočamo VELIČASTNE 3 izdelke

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

IŠČI PO STRANI

SPREMLJAJTE NAS

COPYRIGHT BIODERMA SLOVENIJA 2018.